Οικιακή Κομποστοποίηση. Ξεκινήστε τώρα !!

Η «κομποστοποίηση» προέρχεται από τη λέξη κομπόστ, το φυτικό «λίπασμα» δηλαδή, που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών-βιοαποικοδομήσιμων υλικών. Τα οργανικά απόβλητα κάτω από ελεγχόμενες αερόβιες συνθήκες, μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό λίπασμα με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

 Η οικιακή κομποστοποίηση, λαμβάνει χώρα με την χρήση ειδικών κάδων εντός ή εκτός των σπιτιών. Σχεδόν τα μισά απορρίμματα που πετάμε στο σπίτι μας είναι αποφάγια, δηλαδή οργανικής προέλευσης. θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα αποφάγια αυτά, μειώνοντας το φόρτο των χωματερών και αποκτώντας ένα πρώτης τάξης λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες μας. Στον κομποστοποιητή ρίχνουμε τα οργανικά απορρίμματα και μετά από 2-3 μήνες από το κάτω μέρος των κάδων παίρνουμε το οργανικό λίπασμα (κομπόστ), το οποίο είναι πρώτης τάξης και έτοιμο για χρήση.  Έτσι λοιπόν τσόφλια αυγών, το περίσσευμα της σαλάτας, οι φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά, το χαρτί κουζίνας, τα φύλλα και τα κλαδέματα από τον κήπο, τα φίλτρα του καφέ, η στάχτη από το τζάκι και πολλά άλλα οργανικά υπολείμματα που καθημερινά πετάμε στα σκουπίδια, πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως λίπασμα για τις γλάστρες μας ή ως εδαφοβελτιωτικό για τον κήπο μας και το μποστάνι μας. Το κομπόστ προωθεί την ισόρροπη ανάπτυξη των φυτών.

Οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης

Για οικιακή χρήση υπάρχουν πλαστικοί κάδοι, ξύλινοι κάδοι, περιστρεφόμενοι κάδοι και κάδοι μπαλκονιού. Ο κάδος κομποστοποίησης δε γεμίζει εύκολα, θα μπορούσε μάλιστα να καλύψει τις ανάγκες δύο και τριών νοικοκυριών. Πρέπει να σκεφτούμε πως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους και μικραίνει σημαντικά ο όγκος τους.

 

Υλικά που μπορούν να δεχτούνε οι κάδοι κομποστοποίησης

Πράσινα υπολείμματα (Πηγή Αζώτου):

Τέτοια είναι τα: υπολείμματα λαχανικών που προκύπτουν κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως κοτσάνια, φύλλα, ξύσματα, φλούδες, ρίζες κλπ. Μπορούν να συμμετέχουν είτε ωμά, είτε βρασμένα (όχι μαγειρεμένα).

Επίσης τα υπολείμματα φρούτων όπως φλούδες, υπόλοιπα σάρκας καρπού με τα κουκούτσια, ποδίσκοι (κοτσάνια).

✔ Αλεύρι

✔ Ρύζι

✔ Δημητριακά

✔ Ψωμί

✔ Υπολείμματα καφέ (ελληνικός, φίλτρου, εσπρέσο)

✔ Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης

✔ Φίλτρα καφετιέρας

✔ Υπολείμματα κηποτεχνίας (απανθισμένα άνθη, φρέσκοπεσμένα φύλλα, κομμένο γκαζόν κ.α.)

✔ Κοπριά φυτοφάγων ζώων

 

Καφέ υπολείμματα (Πηγή Άνθρακα):

Υπολείμματα κηποτεχνίας όπως ξερά φύλλα, ξερά κλαδιά ή αυτά που προκύπτουν από το κλάδεμα.

✔ Άχυρο

✔ Υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου (πριονίδι και ροκανίδι)

✔ Χαρτί (αυγοθήκες, ρολό χαρτιού κουζίνας ή τουαλέτας, χαρτοσακούλες, χαρτοκιβώτια κ.α)

✔ Αυγά (το τσόφλι)

✔ Στάχτη καυσόξυλων

✔ Οργανικά λιπάσματα (φυλλόχωμα, καστανόχωμα)

✔ Ξηροί καρποί και τα περιβλήματα αυτών

✔ Ελαιοπυρήνας (κουκούτσι ελιάς)

 

Υπολείμματα που δεν μπορούν να δεχτούνε οι κάδοι κομποστοποίησης:

✗ Φλούδια εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, κλπ)

✗ Φύλλα ευκαλύπτου (είναι τοξικά)

✗ Φύλλα συκιάς

✗ Πευκοβελόνες (μέχρι ποσοστό 10 % δεν βλάπτουν)

✗ Νοβοπάν (περιέχει χαλκό, αρσενικό και χρώμιο)

✗ Χαρτί γυαλιστερό

✗ Χαρτί με χρώμα ή μελάνι

✗ Κρέας και ζωικά προϊόντα γενικώς

✗ Λάδι

✗ Γαλακτοκομικά

✗ Πλαστικά

✗ Μέταλλα

✗ Χημικά (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα κλπ)

✗ Άρρωστα φύλλα ή φυτά και ζιζάνια

✗ Περιττώματα ζώων

Οοοps!