Βιολογική Γεωργία

 

 

Στο ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ 1903 Γεωπονικό Κατάστημα στηρίζουμε την μέθοδο της βιολογικής γεωργίας με κάθε τρόπο γιατί πιστεύουμε στην αγνότητα των βιολογικών προιόντων που καταναλώνουμε εμείς οι ίδοι. Η βιολογική καλλιέργια σαν μέθοδος αναπτύχθηκε ταχέως τα τελευτέα χρόνια έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χημικά τα οποία είναι τοξικά για εμάς αλλά και για το περιβάλλον. Στην βιολογική γεωργία απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε χημικού σκευάσματος (π.χ χημικό λίπασμα - φυτοφάρμακο κ.τ.λ). Αντίθετα προσπαθούμε να μιμηθούμε τους μηχανισμούς της φύσης και έτσι κατασκευάζουμε σκευάσματα που προέρχονται από φυσικές διεργασίες.

Στο κατάστημά μας θα βρείτε όλα τα υλικά για την ανάπτυξη μιας βιολογικής καλλιέργιας από το στάδιο του σπόρου μέχρι και το στάδιο του καρπού.

 

ΦΥΤΕΥΣΗ

 

1. Βιολογικό φυτόχωμα

 

Χώμα το οποίο είναι απαλλαγμένο από χημικές ουσίες και απολυμανσμένο για να εμποδίζεται η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών για το φυτό. Πέρα από την αγορά, τέτοιο φυτόχωμα μπορείτε να φτάξετε και μόνος σας απο την διαδικασία της κομποστοποίησης.

 

2. Βιολογικός σπόρος

 

Σπόρος από φυτό που έχει καλλιεργηθεί χωρίς ίχνος φυτοφαρμάκου. Οι βιολογικοί σπόροι φέρουν ειδικό σήμα και πιστοποίηση. Η διαφορά με τον συμβατικό σπόρο είναι ότι ο συμβατικός σπόρος είναι εμπλουτισμένος με διάφορες ουσίες έτσι ώστε να ενισχύεται η ανθεκτικότητά του.

 

3. Βιολογικά σπορόφυτα

 

Πιστοπιημένα βιολογικα σποροφυτα κηπευτικών απο ΠΑΛΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ της Ελλάδας. Τοματα, μαρούλι, μελιτζανα, πιπεριά, αγγούρι είναι μόνο μερικά απο αυτα που θα βρείτε !

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΡΕΨΗ

 

1. Βιολογικό Λίπασμα

 

Τα βιολογικά λιπάσματα κατακευάζονται με πολλούς τρόπους και μπορούνα να περιέχουν :
- εκχυλίσματα φυκιών του γένους ascophyllum nodosum και Ecklonia maxima.
- φουλβικά και χουμικά οξέα.
- φυσικές ορμόνες (κυτοκινίνη - αυξίνη), βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, βελτίωση της άμυνας του φυτού και προστασία απο τις ακραίες θερμοκρασίες.

 

2. Βιολογικά Ιχνοστοιχεία

 

Περιέχουν όλα τα απαραίτητα μικροστοιχεία για την πρόληψη αλλά και την θεραπεία τροφοπενιών. Για να επιτευχθεί ισορροπημένη θρέψη δεν αρκεί μόνο το λίπασμα αλλά χρειάζεται το φυτό να μπορεί να αφομιώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα το βοηθήσουν στην ανάπτυξη του και θα ενισχύσουν την άμυνά του. Το μιγμα ιχνοστοιχείων που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο καθένας εξαρτάται από την οξύτητα του εδάφους στο οποίο καλλιεργεί.

 

3. Χούμος

 

Άριστο εδαφοβελτιωτικό που συνήθως παράγεται από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης με την βοήθεια των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους (αποικοδομητές). Μειώνει την διάβρωση του εδάφους και βελτιώνει την δομή του. Έτσι απελευθερώνονται τα θρεπτικά συστατικά σε αργούς ρυθμούς (όπως χρειάζονται τα φυτά) ενώ παράλληλα επιτυνχάνεται και ο κατάλληλος αερισμός του ριζικού συστήματος.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

1. Οικολογικές Παγίδες Εντόμων

 

Ιδιαίτερα αποτελεσματικές έναντι των εντόμων που προσβάλλουν καρπούς και φρούτα. Καταπολεμά την μύγα μεσογείου, τον δάκο της ελιάς και άλλα έντομα όπως:

  • θρίπα
  • Μύγα μεσογείου
  • Δάκο
  • αλευρώδη
  • αφίδες
  • λυριομίζα

Περιέχουν φερομόνη που είναι σεξουαλικό προσελκυστικό των εντόμων.

 

 

2. Ωφέλιμα έντομα

 

Είναι η μέθοδος με την οποία προσελκύουμε τα ωφέλιμα έντομα που ανταγωνίζονται τα παθογόνα για τα φυτά μας έντομα. Ουσιαστικά πρόκειται για αντιγραφή του μηχανισμού δράσης της φύσης. Τα ωφέλιμα έντομα κυκλοφορούν σε διάφορα σκευάσματα ανάλογα με ποιό έντομο θέλουμε να καταπολεμήσουμε

 

3. Βιολογικά Φυτοπροστατευτικά Σκευάσματα

 

Διάφορα εκχυλίσματα που έχουν αντιμυκητικές ιδιότητες αλλά και διάφορα άλατα που καταπολεμούν μελίγκρες τετράνυχους και άλλα, συνιστώνται στηνν βιολογική γεωργία χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος χημικών.

 

Με τους παραπάνω τρόπους μπορείτε να καλλιεργήσετε απο το στάδιο της φύτευσης μέχρι και της συγκομιδης ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ χωρίς ίχνος χημικού και χωρίς να ανυσηχείτε για το αν τα φυτά σας θα είναι υγιή και εύρωστα.

 

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

 

 

Πάράλληλα όλα τα υπολλέιματα του κήπου αλλά και τα οικιακά μας υπολλείματα μπορούν να ανακυκλωθούν με αποτέλεσμα να μπορούμε να παρασκευάσουμε τον δικό μας χούμο και να τον χρησιμοποιήσουμε στα φυτά μας μέσω της κομποστοποίησης.