Οδηγός καλλιέργειας βολβών

Επιλογή βολβών και ριζωμάτων

Πάντα όταν αγοράζουμε βολβούς, ελέγχουμε την ποιότητα τους. Πολλές φορές όταν είναι σε συσκευασίες με κακό αερισμό έχουν ήδη αρχίσει να σαπίζουν. Πιέζοντας τους μπορούμε να διακρίνουμε τους υγιείς βολβούς με βάση τη σκληρότητα τους. Ανάλογα αποφεύγουμε και τα ριζώματα που είναι πιθανώς σε συσκευασίες η οποίες έχουν έχουν σχηματίσει μούχλα.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε φυτά στα οποία θα μπορούμε να προσφέρουμε τις συνθήκες που απαιτούν για να αναπτυχθούν σωστά (σκιά, ήλιο κ.τ.λ).

 

Φύτευση σε γλάστρα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια βολβών σε γλάστρα είναι η καλή αποστράγγιση. Για το λόγο αυτό, πριν ρίξουμε χώμα στη γλάστρα, προσθέτουμε αρκετή ελαφρόπετρα. Το χώμα που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι ελαφρύ με μέτρια ποσότητα περλίτη, ώστε να κρατάει μια σχετική υγρασία, χωρίς όμως να παραμένει υπερβολικά υγρό. Τα περισσότερα βολβοί αναπτύσσονται καλά σε υποστρώματα με ουδέτερο ή ελαφρά όξινο ph (6-7).

 

Τρόπος φύτευσης

 

Planting Bulbs

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την κορυφή του βολβού ώστε να τον φυτέψουμε με σωστό τρόπο. Με τους βολβούς τα πράγματα είναι απλά, μιας και πάντα η κορυφή είναι πάντα μυτερή και η βάση πλατιά ή καμπύλη.

Όσο αφορά τα ριζώματα χρησιμοποιούμε σαν οδηγό τις ρίζες που υπάρχουν, αλλά και τους βλαστούς που μπορεί ήδη να έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο ρίζωμα. Στην τελευταία περίπτωση φυτεύουμε το ρίζωμα με τέτοιο τρόπο ώστε οι βλαστοί να έρχονται κάθετα στην επιφάνεια του χώματος και όσο το δυνατόν σε μικρότερο βάθος. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις βολβών που έχουν ήδη αναπτύξει βλαστό: ο βλαστός καλό είναι να βρίσκεται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του χώματος, ώστε να αποφεύγονται τυχόν σαπίσματα.

 

 

Βάθος φύτευσης

 

Planting Bulbs

 

Ένα μέσο βάθος φύτευσης για τους βολβούς 2-3εκ. είναι επαρκές για τα περισσότερα είδη, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις όπως πχ ο παρθενόκρινος, που θα πρέπει να καλύπτεται με χώμα.Η απόσταση που αφήνουμε μεταξύ των βολβών θα καθορίσει και το πόσο συχνά θα πρέπει να τους αραιώνουμε. Μια συνήθης τακτική είναι η πυκνή φύτευση τους αρχικά, η οποία δίνει πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, και στη συνέχεια η αραίωση τους στο τέλος την περιόδου (τέλος  καλοκαιριού ή νωρίς το φθινόπωρο). Αν όμως θέλουμε να αποφύγουμε τη διαδικασία για 1-2 χρόνια, φυτεύουμε τους βολβούς πιο αραιά. Φυσικά, όταν φυτεύονται στο έδαφος και όχι σε γλάστρα, η ανάγκη για αραίωμα είναι πολύ μικρότερη.

 

 

Πότισμα

 

Planting Bulbs

 

Εάν έχουμε φυτέψει τους βολβούς σε γλάστρα χωρίς άλλα φυτά, ποτίζουμε το χώμα ελαφρά και τοποθετούμε τη γλάστρα σε φωτεινό σημείο, προστατευμένο από τη βροχή, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την υγρασία του χώματος. Στη συνέχεια ποτίζουμε ανά αραιά διαστήματα μέχρι να φανούν οι πρώτοι βλαστοί.

Την υγρασία του υποστρώματος την ελέγχουμε πάντα βυθίζοντας το δάκτυλο σε βάθος 5εκ τουλάχιστον, και όχι λαμβάνοντας υπόψη την επιφάνεια του χώματος.