Βιολογικά Εντομοκτόνα

Τα βιολογικά σκευάσματα, κατα των διάφορων επιβλαβών εντόμων των καλλιεργειών, που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν διάφορες ουσίες φυσικής προέλευσης όπως :

- Σπινοσίνες (δραστική ουσία : spinosad) (σκευάσματα : Laser 480 SC, Success 0,24 CB) : είναι τοξικές για τα έντομα ουσίες που παράγονται από την φυσική ζύμωση του ακτινομύκητα Saccharopolyspora spinosa. Δρα από στομάχου και από επαφή στο κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων όπου παρεμποδίζει την μεταφορά του νευρικού μυνήματος. Καταπολεμά έντομα των τάξεων Λεπιδόπτερα, Δίπτερα, Σιφονάπτερα, Θυσανόπτερα και κάποια Κολεόπτερα.

- Βάκιλλος της Θουριγγίας (Bacillus thurigiensis) (σκευάσματα : XenTari WG, Delfin WG, Bactecin DP) : Οι τοξίνες που παράγονται από το συγκεκριμένο είδος βακτηρίου, έχουν εντομοτοξική δράση καθώς απελευθερώνονται στο στομάχι και το έντερο των προνυμφών των εντόμων. Ως αποτέλεσμα οι προνύμφες σταματούν να τρέφονται και πεθαίνουν σε μερικές ημέρες. Τα σκευάσματα αυτά έχουν εκλεκτική δράση κατά των προνυμφών των λεπιδοπτέρων

- Άλατα καλίου λιπαρών οξέων (Fatty acid potassium salt) (σκευάσματα : Savona, Acaridoil 13 SL , DUXON 13,9 SL) : Τα άλατα αυτά παράγονται με φυσικό τρόπο και έχουν την ικανότητα να εισέρχονται στο σώμα των εντόμων και να τρυπούν τις κυτταρικές μεμβράνες. Ως αποτέλεσμα τα έντομα πεθαίνουν από την αφυδάτωση. ΄Τα άλατα αυτά έχουν εκλεκτική δράση σε έντομα με μαλακό εξωσκελετό όπως αφίδες, αλευρώδεις, τετράνυχοι, μαλακές ψώρες

- Φυσικές Πυρεθρίνες (pyrethrins) (σκευάσματα : Parapin 5 SC, PIRESAN, Spruzit): Είναι φυσικά εντομοκτόνες ουσίες που προέρχονται από διάφορα είδη χρυσάνθεμου όπως τα Chrysanthemum cinerariifolium και Tanacetum cinerariifolium. Δρουν στο νευρικό σύστημα των εντόμων.

- Σπόρια του μύκητα Beauveria bassiana (σκευάσματα : BotaniGuard 10.7 SC) : Εντομοπαθογόνος μύκητας που παρασιτεί μεγάλο εύρος ξενιστών.

- Θερινοί πολτοί (ορυκτέλαια)

- Φυσικά ορυκτά όπως η Διατομική γη.


Οοοps!